Mest stillede kaffe spørgsmål
Her vil vi prøve at besvare på de mest almindelige kafferelaterede spørgsmål som vi får fra vores kunder. Tryk på pilen for svar.
Hvad er forskellen på espressobønner og kaffebønner?
I princippet er der ingen forskel på espresso og kaffebønner. Smag er subjektiv og alle kaffebønner kan bruges til alle maskiner og bryggemetoder. Så tænker du sikkert, hvorfor hedder det så ikke "bare" kaffebønner. Det er et godt spørgsmål som jeg vil prøve at besvare bedst muligt. Kaffe er en videnskab, lidt ligesom vin. Der findes mange forskellige sorter, behandlingsmetoder, smagsprofiler m.m. Der er mange kaffevirksomheder som netop eksperimenterer med forskellige kaffebønner fra diverse lande som har forskellige smagsprofiler samt behandlingsmetoder. Eksperimentet gå ud på at lave den perfekte kaffe eller kaffeblend til den pågældende bryggemetode. Det er lidt det som gør kaffen sjov. For de meste når du hører udtrykket "espressobønner" så vil der være tale om et kaffeblend som kan bestå af 2 forskellige bønner eller måske hele 12 forskellige. Når man laver en kaffeblend så prøver man at lave en unik kaffe med en unik smag. I gamle dage så var espressobønner altid en blend og den blend var som regel mørkristet. Den slags kaffeblends findes stadig, men der findes også kaffeblends som er lys- eller mellem ristede. Du kan desuden støde på espressobønner som kommer fra et enkelt land. Her har det pågældende kafferisteri prøvet at riste en enkel single origin bønne på sådan en måde så den smager godt på en espressomaskine og derfor valgt at kalde den espressobønne. De samme risteri kan have den samme bønne bare i en lysere rist som de vil anbefale til andre bryggemetoder som f.eks. stempelkande, filter kaffe eller noget helt tredje. Til sidst har vi risterier som kun laver "OMNI ROAST". Det betyder at alle deres kaffer kun har én risteprofil som risteriet mener kan bruges til alle bryggemetoder.
Hos cityroast har vi både single origins, special kaffer og kaffeblends. Vi har desuden mange forskellige risteprofiler, men vores kaffer kan bruges til alle bryggemetoder. Vi mener at selvom kaffen er en blend af mange forskellige lande og er mellemristet, så kan den sagtens bruges i en stempelkande for eksempel. Prøv evt. vores Urban espresso i en stempel kande og du vil blive overrasket over hvor god den er.
Hvilke bønner er bedst til espresso?
Det kommer an på en del forskellige faktorer. Hvilken smag er du til? Skal du drikke espressoen ren eller skal du bruge den som en base for forskellige mælkedrikke? Hvilket udstyr har du til at brygge espresso med osv.? Hvis du er "ny" i kaffe så vil jeg anbefale at du starter med en kaffeblend som er mellemristet. Den vil typisk have en god balance mellem syrlighed, bitterhed og sødme. Desuden vil den være taknemlig at arbejde med når du skal lave en espressoopskrift. En single origin kaffe kan nemlig være lidt svær når man skal lave en espressoopskrift, specielt hvis den er lysristet. Men er du en kaffenørd som elsker at eksperimentere og du har styr på din maskine og kværn så kan det være utrolig sjovt at lege med en lys eller mellemristet single origin kaffe.
Hvis du til gengæld er ude efter en Italiensk epsresso smag så skal du gå efter en blend som er mørkristet. Den slags blends er også relativt nemme at arbejde med når man skal lave en opskrift. Til sidst vil jeg sige, lige meget hvad du vælger så skal du helst ikke have kaffe som er over 3 måneder gammel. En del af charmen ved espresso er den her lækre gyldne crema som ligner varm honning og det kræver friske bønner for at opnå. OBS. altid kværn bønnerne lige inden du skal brygge din espresso. Allerede kværnet kaffe er et NO GO når vi snakker kaffe til espresso.