Fri fragt ved køb over 600kr.

Hvordan laver man en espresso? Espresso guide!

Spread the love

Hvordan laver man en espresso?

 

Her kommer en espresso guide til dig der gerne vil lære at lave en espresso.

Espresso er en populær kaffedrik som kommer fra Italien. Groft oversat betyder espresso: ”kaffe brygget under tryk”. Du skal bruge følgende:

      • Espresso maskine
      • Espresso kværn
      • En tamper
      • Evt. kaffefordeler
      • Kaffevægt

    Nu skal vi så lave en espresso opskrift. Det kender du sikkert fra madlavning når du for eksempel skal lave en kage, så følger man typisk en opskrift. En espresso opskrift er også vigtig hvis man gerne vil kunne lave den samme gode kaffe om og om igen. En espresso opskrift er rimelig simpel at forstå. Du skal bruge en bestemt mængde kværnet kaffe og det skal så give en bestemt mængde espresso – begge målt i gram, og det skal ske på X antal sekunder.

    En standard opskrift hedder 1 : 2 på 20 – 35 sekunder.

    Eksempel: Du skal bruge 20 gram kaffe som skal give 40 gram espresso på 20 – 35 sekunder fra du starter maskinen.

    Her kan du se en kort video på youtube hvor jeg laver en espresso.

    Trin for trin:

      1. Find ud af hvor stor din skål  som sidder i portafilteret er. Jeg har en 18 grams skål. Der findes mange forskellige størrelser skåle. Man kan brygge en single epsresso i skåle som er imellem 7-10gram og doble epsresso i skåle som findes i alt fra 14 til 25 gram. Nogle er endda begyndt at snakke om tripple epsresso når skålen er større en 20 gram. Som en god tommelfingerregel så kan du bruge + – 2gram i forhold til skålen. Det afhænger lidt af kaffen. Med lysristet kaffe skal man typisk bruge lidt mere og med mørkristet lidt mindre. Skålen skal i hvert fald være godt fyldt ud.
      2. Kværn 18 gram kaffe.
      3. Brug hånden og slå forsigtigt portafilteret i sidden så kaffen falder ned og bliver jævnt fordelt.
      4. Sat kaffefordeleren i skålen og drej et par gange. Hvis du ikke har en kaffefordeler, så brug fingrene til at fordele kaffen jævnt i skålen.
      5. Nu skal du tampe dvs. trykke kaffen ned med en tamper. Sørg for at tampe lige, for målet er at vandet skal løbe jævnt igennem hele kaffekagen. Du skal trykke indtil du mærker modstand fra bordet. Man behøver ikke tampe hårdere.
      6. Skyl gruppehovedet. Dvs. kør noget vand igennem inden du sætter portafilteret i gruppehovedet.
      7. Sæt en vægt på maskinen og en kop på vægten. Nul vægten. Start din espresso og start timeren på din vægt. Målet er at ramme 36 – 40 gram færdig espresso på 20 – 35 sekunder.
      8. Rør espressoen rundt med en ske og smag på den. Tillykke du har lavet en lækker espresso.

      Justering af opskriften:

      Hvis din espresso løber for hurtigt så skal du kværne kaffen finere, for derved vil der komme mere modstand i gruppehovedet, som vil resultere i en langsommere ekstraktion. Omvendt hvis din espresso løber for langsomt så skal du kværne grovere. VIGTIGT: Efter hver justering skal du kværne en smule kaffe og kassere det, så den nye indstilling kan blive aktiveret fra start. Læs artiklen ”Espressokværn” hvis du vil have en dybere forklaring omkring retention og hvorfor man skal kassere en smule kaffe efter en justering.

      Tips til optimering af smag:

      Alle kaffer har et ”sweet spot” hvor man rammer den perfekte balance imellem syrlighed, bitterhed og sødmen.

          • Hvis din espresso er flad og sur så løber din espresso typisk for hurtigt. (kværn finere)

          • Hvis din espresso er bitter og harsk så løber den for langsomt. (kværn grovere)

          • Bruger du meget lysristet kaffe så skal vandtemperaturen som regel være høj. 93 – 96 grader

          • Bruger du meget mørkristet kaffe så skal vandtemperaturen være lav. 85 – 90 grader

          • Bruger du mellemristet kaffe så skal vandtemperaturen være imellem 90 – 94 grader

          • Med lysristet kaffe kan du prøve en anden opskrift med andre forhold. For eksempel 1:3. 18 gram kværnet kaffe til 54 gram færdig espresso. Prøv eventuelt en lidt hurtigere ekstraktion 15 – 20 sekunder. Det er der mange som har succes med.

          • Bruger du meget mørkristet kaffe og din espresso bliver for bitter så prøv at gå efter en hurtigere ekstrahering. Det hjælper som regel.

          • Vil du have en meget sød og intens smag så kan du prøve at lave en ristretto (det er en halv espresso cirka). Her kan forholdet være 1:1 eller 1:1,5

        Husk at nøde processen og lad være med at overanalysere. Smag er subjektiv og kan ikke diskuteres. God fornøjelse.

         

        Skrevet af:

        Ekrem