MIKROLOT KAFFE
Limmu Kossa har i århundreder været et område kendt for sin kaffedyrkning, og det er derfor ikke overraskende, at de fleste lokale landsbyboere her lever af kaffeproduktion. Faktisk kommer 60% af Etiopiens kaffeproduktion fra netop denne region, og næsten hver landmand ejer mellem to og tre hektar jord. Men da etiopisk kaffe også anses for at være blandt verdens bedste (hvis ikke den bedste), har det længe været en udfordring at standardisere kvaliteten.
Da Gidhe begyndte at arbejde i området og tale med landmændene, indså han hurtigt, at regionen først og fremmest havde brug for at standardisere sine processer for at opnå en stabil kvalitet.
Ved Galeh, i en højde mellem 1.840 og 2.130 meter, modner kaffebærrene langsomt under skyggen af de gamle træer. Fordi området rummer mange forskellige mikroklimaer, besluttede vi at eksperimentere med tre mikrozoner (Betella, Suki og Sinsino) for at undersøge, om vi kunne isolere smagsforskelle. De dyrkede kaffetyper i disse mikrozoner varierer også, idet vores agronomiske team har tilpasset dem til de forskellige skyggeforhold, fugtighedsniveauer og jordtyper.
BEHANDLINGSPROCES:
Kaffebærrene håndplukkes af sæsonarbejdere på plantagen. Ved leveringen bliver alle bær først sorteret af kontrolmedarbejdere, hvorefter partierne opdeles i vaskede partier og naturlige partier.
Vasket kaffe: bærrene håndplukkes, sorteres, udblødes og skylles, afskalles, gennemgår 12 timers vådfermentering, gennemvædes og vaskes, tørres på hævede senge og tørbearbejdes – alt sammen under opsyn af plantageejeren, Giday.
Udblødt og skyllet:
– I denne proces lægges bærrene i vand, så de dårlige bær flyder til overfladen og kan sorteres fra. Dette sikrer, at kun modne og sunde bær bruges.
Afskallet:
– Her fjernes skallen fra kaffebærrene, så man kommer ind til kaffebønnen indeni. Dette gør man for at forberede bønnen til næste trin i behandlingen.
Eftervædet eller Gennemvædet
– Efter fermenteringen lægges kaffebønnerne i vand igen, hvilket hjælper med at fjerne eventuelle rester af frugtkød. Dette trin forbedrer smagen og kvaliteten af den færdige kaffe.
Tørbearbejdet
– Til sidst bearbejdes og renses de tørrede bønner mekanisk. Her fjernes den sidste pergamenthinde, så man står med de rene, færdige kaffebønner, klar til ristning.